Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финансовата министърка на САЩ обяви, че „няма извинение“ за републиканците в Конгреса, които бавят помощта за Украйна

[post-views]
Финансовата министърка на САЩ не вижда пречки за заем от Г-7 на Украйна, обезпечен с печалбите от замразените руски активи

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън подчерта снощи, че правителството на президента Джо Байдън, който е претендент за втори мандат от страната на Демократическата партия, е ангажирано с осигуряването на финансова и военна помощ за Украйна, изтъквайки, че „няма извинение“ за забавянето на одобрението на тази помощ в Конгреса на САЩ от страна на представителите на Републиканската партия, предаде Ройтерс.

Йелън направи това изявление след срещата си със своя украински колега Сергий Марченко и премиера на Украйна Денис Шмигал във Вашингтон в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в американската столица.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън съобщи вчера, че в долната камара на американския парламент пакетите от помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион ще бъдат гласувани тази събота.

Йелън каза, че с Шмигал и Марченко са обсъждали съвместни първостепенни задачи, в това число глобалната финансова помощ за Украйна, напредъка в украинските реформи и руските задължения за изплащане на обезщетения заради водената от Москва война в съседната държава.

„Финансовата помощ от страна на САЩ е по-наложителна от всякога, тъй като е неразривно свързана с успеха на Украйна на бойното поле и способността на правителството да окаже жизненоважна подкрепа за своя народ“, отбеляза Йелън. Тя припомни, че САЩ и техните съюзници са осигурили значителна помощ за Киев от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Шмигал на свой ред призова за санкции срещу целия руски банков сектор и целия руски ядрен сектор, като същевременно подчерта спешната нужда от американската помощ за страната му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани