Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командващият въоръжените сили на Кения е сред 10-те загинали при катастрофа на хеликоптер в страната

[post-views]
Кения

Командващият въоръжените сили на Кения генерал Франсис Огола е сред 10-те военни, загинали при катастрофа на хеликоптер в западната част от страната днес, съобщи президентът Уилям Руто, цитиран от Ройтерс.

Вертолетът се разбил малко след като излетял.

Двама войници са оцелели при катастрофата и са в болница, каза Руто и добави, че е изпратен разследващ екип, за да установи причината за злополуката.

„Нашата родина загуби един от най-храбрите си генерали. Гибелта на генерал Огола е болезнена загуба за мен“, заяви кенийският президент на пресконференция.

Руто обяви тридневен национален траур.

Огола беше начело на кенийските военновъздушни сили. След това той се издигна до заместник-командващ въоръжените сили и миналата година бе назначен от Руто за техен командващ.

Огола се присъединява към Силите за отбрана на Кения през 1984 г., обучава се за пилот на изтребител във военновъздушните сили на САЩ и като пилот-инструктор във военновъздушните сили на Кения, информира министерството на отбраната.

Назначавайки генерала за командващ кенийските въоръжени сили, президентът го обвини, че е бил замесен в заговор за отменяне на резултатите от президентските избори през 2022 г., но каза, че той е най-квалифицирания чоек за този пост, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани