Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл се включва в изборите за Европарламент

[post-views]
Кремъл се включва в изборите за Европарламент

„Френски военни влязоха в Украйна, прехвърлени от летище София“. Тази глупост се търкаля из проруските сайтове и Фейсбук профили от края на миналия месец. Разбира се, нито Франция, нито която и да е друга страна от НАТО е пращала войски в Украйна. А дори и Париж да реши внезапно да го направи, посоченият маршрут през летище София е меко казано нелогичен. Но фантазията на дезинформаторите няма край – френските военни били пристигнали в нашата столица с два частни (!) самолета и от там тръгнали с тирове (!) за румънско-украинската граница. Въпросната „новина“ е разпространена от сайтовете на бивш български евродепутат и още по-бивш журналист, както и от този на кремълският рупор Диляна Гайтанджиева. Но те поне си признават кой им източника – руският Телеграм канал „Военни въпроси“.

Това е само един от примерите за засилващите се кремълски пропагандни атаки срещу страните от ЕС с наближаването на изборите за Европарламент през юни. През тази седмица Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящия вот. В свой доклад от началото на годината пък Дипломатическата служба на ЕС заяви, че е разкрила 750 дезинформационни кампании и ги категоризира като „заплаха за сигурността“, особено по време на тазгодишните избори.

За Москва изборите за Европарламент са много важни, Путин се надява симпатизиращите на Русия крайнолевите и крайнодесни формации да имат широко представителство. Затова ни предстои тежка битка на информационния фронт срещу противник, който е все по-изкусен в разпространяването на лъжи. .

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани