Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МААЕ съобщи за докладвано нападение срещу Запорожката АЕЦ

[post-views]
МААЕ съобщи за докладвано нападение срещу Запорожката АЕЦ

Ядреният надзорен орган на ООН Международната агенция по атомна енергия, заяви вчера, че служители на украинската Запорожка АЕЦ, контролирана от Русия, са съобщили за нов опит за нападение с дрон срещу центъра за обучение на обекта, по-малко от две седмици след други подобни инциденти, предаде Ройтерс.

Назначени от Русия служители в тази АЕЦ, която е най-голямото ядрено съоръжение в Европа, казаха, че Украйна стои зад последния инцидент.

Руските сили окупираха Запорожката АЕЦ през първите седмици след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. оттогава Москва и Киев многократно си разменят обвинения за нападение над обекта.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, предупреди, че нападенията и предизвиканите от тях инциденти в тази АЕЦ са „безразсъдни“ и могат да предизвикат голяма ядрена злополука.

Гроси каза, че последният инцидент не е причинил щети или наранявания. Наблюдателите на МААЕ, разположени в електроцентралата, са чули експлозия по същото време, когато назначеният от Русия екип съобщи за опит за атака с украински дрон.

„Ако се потвърди, това би било изключително тревожно развитие“, каза Гроси.

„Който и да стои зад тези инциденти, изглежда пренебрегва многократните призиви на международната общност за максимална военна сдържаност за предотвратяване на много реалната заплаха от сериозна ядрена авария“. Гроси каза, че от съображения за сигурност на наблюдателите от МААЕ е отказан достъп до обучителния център, където се твърди, че е станал инцидентът.

Киев отрече всякаква връзка с предишни инциденти и предполага, че руснаците може да са ги организирали.

Назначените от Русия служители в АЕЦ казаха, че дронът е унищожен над покрива на сградата и няма щети и пострадали.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани