Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Дуда и Тръмп обсъдиха увеличение на разходите за отбрана

[post-views]
Полският президент внесе законопроект за повишаване на готовността за отбрана

Полският президент Анджей Дуда неофициално се срещна в Ню Йорк с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Двамата са обсъдили полското предложение за увеличаване на препоръчителните разходи за отбрана в НАТО, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирайки предизборния екип на Тръмп.

Тръмп и Дуда се срещнаха вчера вечерта в „Тръмп Тауър“ на пето авеню в Манхатан, Ню Йорк. Тръмп се изправя отново срещу Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември.

Дуда е смятан за съюзник на бившата управляваща партия в Полша – социално-консервативната „Право и справедливост“. Той много пъти е хвалил Тръмп и политиките му. Въпреки това новото центристко правителство изглежда предпочита настоящия президент Джо Байдън.

„Двамата президенти, които са големи приятели, обсъдиха предложението на Дуда за увеличението на разходите за отбрана на страните от НАТО до 3%“, съобщи екипът на Тръмп в социалната мрежа „Екс“.

Предизборния екип на Тръмп добави, че бившият американски президент „помни с добро посещението си в Полша през 2017 г. и похвали полския народ за непоколебимата му защита на суверенитета си и поетия ангажимент към сигурността на европейските граници. Президентът Тръмп е голям почитател на Полша и полския народ.“

Тръмп също така публикува кратко видеообръщение в социалната си платформа „Трут соушъл“ (TRUTH Social), в което поздравява полския президент. На записа Тръмп похвалва предишното сътрудничество с Дуда, като коментира добрата комуникация с него и постигнатото съгласието по множество теми. Той нарече Дуда „свой приятел“ и похвали „отличната работа“, която върши в Полша.

Дуда е придружаван от двама свои сътрудници от президентството: Марчин Масталерек и Войчех Коларски.

„Беше изключителна среща. Разговор, дълъг почти два часа и половина, се проведе в страхотна атмосфера. Беше среща между двама приятели“, заяви Коларски след разговорите.

През март Дуда предложи всички страни членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана от 2% на 3% от брутния вътрешен продукт. Концепцията беше представена от Полша по време на срещата на Дуда с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, на която присъстваше и полският министър-председател Доналд Туск.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани