Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ блокираха в Съвета за сигурност резолюция за пълноправно членство на Палестина в ООН

[post-views]
САЩ блокираха в Съвета за сигурност резолюция за пълноправно членство на Палестина в ООН

САЩ блокираха резолюция в Съвета за сигурност на ООН  за приемане на Палестина за пълноправен член на световната организация, предадоха световните агенции.

В подкрепа на приемането на Палестина в ООН като пълноправен член гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай. Швейцария и Великобритания се въздържаха, а САЩ се противопоставиха на проекторезолюцията.

В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН.

Израелският външен министър поздрави Съединените щати за налагането на вето в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, за да бъде отказано на палестинската власт пълноправно членство в световната организация.

„Срамното предложение беше отхвърлено. Тероризмът няма да бъде възнаграден“, каза външният министър Израел Кац, цитиран от Ройтерс.

Палестинската администрация, ръководена от Махмуд Абас, остро разкритикува американското вето върху палестинското членство в ООН и го нарече „явна агресия“, която тласка Близкия изток „към ръба на пропастта“, предаде Франс прес.

„Тази агресивна политика на САЩ спрямо Палестина, нейния народ и неговите законни права представлява грубо посегателство срещу международното право и насърчаване на продължаваща геноцидна война срещу нашия народ… което допълнително тласка региона към ръба на пропастта“, се казва  в изявление на офиса на Абас.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани