Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атанас Запрянов: ВА да остане фокусирана върху военното дело

[post-views]
Атанас Запрянов: ВА да остане фокусирана върху военното дело

112 г. академията изпълнява мисията си да поставя научните основи за трансформацията на въоръжените сили.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав на Военна академия „Г. С. Раковски“ за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното създаване. На тържественото събитие присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Военната академия  се адаптира успешно, както към съвременното бурно развитие на образователните технологии, така и към съвременните предизвикателства в сферата на сигурността и отбраната, за да отговори на актуалните потребности на Българската армия и българската държава“, каза министър Запрянов.

Той посочи, че висшето военно учебно заведение успешно реализира главната цел в политиката на МО по отношение на военното образование – то да е най-тясно свързано със съвременните реалности, практики и потребности в сферата на сигурността и отбраната.

Празничният ден започна с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. Военнослужещи и цивилни служители бяха наградени за постигнати високи резултати, инициативност и усърдие от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Бяха връчени и дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор“. Открит беше и нов Авиационен учебен център.

„Независимо от разширяването на обхвата в образователната дейност, Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело и подготовката на военни лидери. Ние не трябва да губим силата на военната подготовка тук“, заяви още военния министър.

По думите му, в епохата на глобализация, когато науката и образованието не могат да се развиват успешно без широка отвореност и включване в световния обмен, без интеграция в транснационалните академични мрежи, Военна академия „Г. С. Раковски“ е не само авторитетен национален, но и международно утвърден център за военна наука и образование, домакин на редица авторитетни форуми в сферата на сигурността и военно-стратегическата мисъл.

„Според анализ на едно от командванията на НАТО, по степен на образование и подготовка българските представители са оценени на второ място“, посочи министър Запрянов.

„Сто и дванадесет години Военната академия неотклонно изпълнява мисията си да поставя научните основи за трансформацията на въоръжените сили и да подготвя най-ценния им капитал – хората“, се казва в поздравлението на адмирал Ефтимов по случай празника. Той отбелязва, че настоящите и бъдещи предизвикателства в средата на сигурност са предизвикали ускорено развитие на военното дело, което предопределя развитие и на военната наука.

Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание. Тя има принос както за оформянето на офицерския корпус, така и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.

На 14 април 2024 г. се навършиха 203 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, революционер и организатор на националноосвободителното движение. Военната академия носи неговото име с регентски указ от 5 март 1946 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани