Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чаровните лица на войската

[post-views]
Чаровните лица на войската

Чаровните лица на войската представя фотографската изложба „Жените в Българската армия – Сила и Дух”, която беше открита на входа на градинката „Кристал” в София. Експозицията, организирана от Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) с подкрепата на Министерството на отбраната е посветена на 75-годишнината от встъпването на първите жени като военнослужещи в Българската армия и 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Сред присъстващите на откриването беше заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, генерали, съветници на президента, военни аташета, граждани.

image description

Повечето от фотосите, които представят снимки от последните години, са с автор фотографа на Министерството на отбраната и ценен сътрудник на в. „Българска армия” Вяра Йовева, която е работила и като фотограф във военния вестник. В изложбата има и няколко фотоса на други автори, припомнящи началото на навлизането на дамите в униформа в редиците на войската преди десетилетия.

image description

От ъгълчетата на нашата история надничат образите и имената на много жени, които са изиграли важна роля в армията, каза при откриването председателят на СЖВ капитан Мария Крашевска. Много съм радостна и обнадеждена, че в Българската армия (БА) служат толкова амбициозни, уверени и смели жени, които носят в себе си цял арсенал от качества и способности, допълни тя.

image description

Сега във Въоръжените сили (ВС) жените се приемат като абсолютно равноправни наши колеги, заяви командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев. Той припомни, че през 1988 г., когато във висшето военно училище във Велико Търново е бил приет първият випуск от жени-курсанти, по 15 човека са кандидатствали за всяко от 14-те места… Радвам се, че България е една от страните, в които процентът на жени във ВС достига почти 18-19, изтъкна генерал-майор Кънев.

image description

В словото си началникът на Военна академия „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев заяви, че присъствието на жените във войската у нас датира още от далечния 9 век. При похода на император Никифор, Крум мобилизира жените при отблъскването на нашествието, каза генерал-майор Дочев. Той предложи следващата площадка за представяне на изложбата да бъде във ВА „Г. Ст. Раковски”.

image description

Когато снимам, търся всеки един индивидуален характер на всяко едно лице, каза Вяра Йовева за в. „Българска армия”. „В случая търся да представя жените, тяхната всеотдайност към военната професия. Прави ми впечатление, че те са отдадени на това, което правят и на каузата на БА. Искам да ги мотивирам още повече да продължават все така”, изтъкна Вяра Йовева.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани