Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камарата на представителите одобри помощ за Украйна и Израел

[post-views]
Камарата на представители на САЩ одобри законопроект за гарантиране на непрекъснатост в доставките на оръжие на Израел

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри днес помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

По този начин бяха преодолени месеци на разногласия между републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

За Украйна са предвидени 61 от 95-те милиарда долара помощ. Мнозина демократи в Камарата на представителите започнаха да ръкопляскат и да развяват украински знаменца, след като законопроектът беше одобрен.

Бе одобрена помощ също за Израел и за други съюзници на САЩ. Целият помощен пакет отива сега в Сената, който може да го одобри най-рано във вторник. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подпише законопроекта веднага щом бъде одобрен и от Сената.

„Свършихме си работата и мисля, че историята ще я оцени по достойнство“, каза председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън от Републиканската партия.

Президентът Байдън благодари на Майк Джонсън, на лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис и на двупартийната коалиция от конгресмени, „които с вота си поставиха националната сигурност на първо място“.

„Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле“, се казва в изявление на Джо Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в „Екс“, че е благодарен и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън.

„Благодаря ти, Америка!“, каза Зеленски.

Одобряването на законопроекта от Камарата на представителите премахва най-голямото препятствие пред една мярка, поискана от президента Байдън още през октомври миналата година, отбелязва АП.

Контролираната от Републиканската партия Камара на представителите в продължение на месеци не успяваше да одобри помощта за Украйна, след като републиканците настояваха тя да бъде обвързана с промени в политиката по отношение на границата на САЩ с Мексико.

Постигането на съгласие за помощта за Украйна се превърна в сериозно предизвикателство за председателят Джонсън, като сега малка група, привличаща все повече последователи, иска той да бъде отстранен.

Лидерите на Конгреса заявиха, че гласовете им са повратна точка в историята и необходима жертва, която САЩ трябва да направят за съюзниците си, които се сблъскват с войни и заплахи от континентална Европа до Близкия изток и Индийско-тихоокеанския регион, отбелязва АП.

Противниците на помощта, особено представителите на крайнодясното крило на Републиканската партия, твърдят, че САЩ трябва да се фокусират повече върху вътрешните си работи, като обърнат внимание на граничната сигурност и на растящия национален дълг.

През последните месеци световни лидери, от Зеленски до японския премиер Фумио Кишида, отправяха призиви към конгресмените да одобрят помощта. Забавянето породи въпроси у мнозина за ангажираността на САЩ към съюзниците си, отбелязва АП.

При това гласуване в Камарата на представителите на карта бе един от основните приоритети на президента Байдън във външната политика – да спре настъплението на руския президент Путин в Европа.

„Имаме отговорност, не като демократи или републиканци, а като американци, да защитаваме демокрацията винаги щом е изложена на риск“, заяви Хаким Джефрис.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани