Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея

[post-views]
Румъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея

Румъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея, съобщава Аджерпрес. Компанията Hanwha е единствената, която е останала в търга, обявен от Министерството на националната отбрана, и преговорите с румънското правителство в тази връзка продължават, посочва агенцията.

Гаубицата е много мобилна и може да развие скорост над 67 км/час; максималният й обхват е 54 км, обясниха експерти от компанията пред румънски журналисти.

В прессъобщение южнокорейската компания посочи, че възнамерява да открие промишлена линия в Румъния, за да „допринесе за отбранителните способности на сухопътните войски и за развитието на военната индустрия“.

Гаубици K9 Thunder се използват в девет страни по света, включително пет държави от НАТО: Полша, Норвегия, Естония, Финландия и Турция. Утре ще бъдат подписани няколко меморандума между правителствата на Румъния и Южна Корея, включително в областта на отбраната, в контекста на официалното посещение на президента Клаус Йоханис в тази страна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани