Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще участва в мисиите за защита на търговското корабоплаване в Червено море

[post-views]
4Около 500 военнослужещи от Румъния и съюзнически държави участват в многонационалното учение "Дакийски удар 24"

Румъния ще участва в мисиите за защита на търговското корабоплаване в Червено море от бунтовниците хуси, предаде агенция Аджерпрес.

Румънският парламент одобри днес писмо от президента Клаус Йоханис, с което той информира депутатите и сенаторите, че е одобрил участието на Румъния в операцията на Европейския съюз за морска сигурност „Аспидес“  в Червено море и иска одобрение за участието на страната в коалиционната морска операция „Просперити гардиън“, оглавена от САЩ.

В подкрепа на предложението гласуваха 258 депутати, а шестима бяха против, предаде Аджерпрес.

Държавният глава посочва в документа, че на фона на конфликта в ивицата Газа и засилването на действията на йеменските бунтовници хуси срещу цели и интереси, свързани с Израел, включително търговския морски трафик в Червено море, ситуацията със сигурността в района на йеменските брегове и пролива Баб ел Мандеб постоянно се влошава, което има отрицателни последици за европейската и световната икономика.

Във връзка с това президентът посочва, че на 18 декември 2023 г. САЩ са поели ангажимент да се намесят срещу бунтовниците хуси, като започнат морска операция на коалицията „Просперити гардиън“, и са призовали международната общност да се включи в разрешаването на ситуацията, като участва с личен състав и военноморски капацитет, както и като засили обмена на разузнавателна информация.

На 29 януари тази година Европейският съюз предприе стъпки за започване на операция за осигуряване на свободата на корабоплаването в контекста на тази криза, в тясно сътрудничество с операцията „Просперити гардиън“. Операцията на ЕС „Аспидес“ започна на 19 февруари.

Румънският президент посочва в писмото до парламента, че е одобрил участие на Румъния в мисията на ЕС с до петима военни, а в операцията, оглавена от САЩ – с до трима военни. Средствата за тази цел са осигурени от бюджета на Министерството на националната отбрана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани