Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът е похарчил за отбрана рекордните 2440 млрд. долара

[post-views]
Светът е похарчил за отбрана рекордните 2440 млрд. долара

Според доклад световните военни разходи са достигнали рекордните 2440 млрд. долара (1970 млрд. паунда) след най-голямото годишно увеличение на правителствените разходи за оръжие от повече от десетилетие, пише „Гардиън“.

Увеличението от 6,8 % между 2022 г. и 2023 г. е най-рязкото от 2009 г. насам, като по този начин разходите достигат най-високата стойност, регистрирана от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri) в неговата 60-годишна история.

За първи път анализаторите на тинк-танка регистрират увеличение на военните разходи във всичките пет географски региона: Африка, Европа, Близкия изток, Азия и Океания и Северна и Южна Америка.

Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжие на Sipri, предупреди за повишения риск от непредвиден конфликт, тъй като правителствата се надпреварват да се въоръжават.

Той каза: „Безпрецедентното нарастване на военните разходи е пряк отговор на глобалното влошаване на мира и сигурността. Държавите отдават приоритет на военната сила, но рискуват да се превърнат в спирала от действие към реакция във все по-нестабилния геополитически пейзаж и в сферата на сигурността“.

Двете най-големи държави – САЩ (37%) и Китай (12%) – формират около половината от световните военни разходи, като са увеличили разходите си съответно с 2,3% и 6%.

Правителството на САЩ е похарчило 9,4% повече за „научни изследвания, развойна дейност, тестване и оценка“, отколкото през 2022 г., тъй като Вашингтон се стреми да остане в челните редици на технологичното развитие.

От 2014 г. насам, когато Русия за първи път нахлу в Крим и източния украински регион Донбас, САЩ изместват фокуса си от операции за борба с бунтовниците и асиметрична война към „разработване на нови оръжейни системи, които биха могли да се използват в потенциален конфликт с противници с напреднали военни способности“, се посочва в доклада на Sipri.

Макар и да отстъпва по военни разходи на САЩ, Китай вторият по големина в света, е отделил приблизително 296 млрд. долара през 2023 г., което представлява увеличение от 6% спрямо 2022 г. През последните 29 години той постоянно увеличава разходите си за отбрана, въпреки че периодите на най-голям растеж са през 90-те години на миналия век и между 2003 и 2014 г.

Според Sipri едноцифреният ръст от миналата година отразява по-скромните икономически резултати на Китай в последно време.

В класацията на Sipri следват Русия, Индия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство, което е най-големият потребител в Централна и Западна Европа с ръст от 7,9% на годишна база.

Военните разходи на Кремъл през 2023 г., след година на пълномащабна война с Украйна, са с 24% по-високи от тези през 2022 г. и с 57% повече от тези през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. С разходи в размер на 5,9 % от БВП, което се равнява на 16 % от общите разходи на руското правителство, през 2023 г. бяха отбелязани най-високите нива, регистрирани след разпадането на Съветския съюз.

На фона на нарастващото напрежение с Китай и Пакистан разходите на Индия се увеличиха с 4,2% спрямо 2022 г. и с 44% спрямо 2014 г., което отразява увеличението на разходите за персонал и оперативните разходи.

Анализаторите на Sipri отбелязаха, че 75% от капиталовите разходи на Индия са за оборудване, произведено в страната, което е най-високото съотношение досега, тъй като Индия напредва към целта си да стане самостоятелна в разработването и производството на оръжия.

Беше посочено, че увеличението на разходите на Саудитска Арабия с 4,3 % до приблизително 75,8 млрд. долара, или 7,1 % от БВП, се дължи на повишеното търсене на неруски петрол и повишаването на цените на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

Разходите в Близкия изток нараснаха с 9% до приблизително 200 млрд. долара, което го превърна в региона с най-високи военни разходи като дял от БВП в света – 4,2%, следван от Европа (2,8%), Африка (1,9%), Азия и Океания (1,7%) и Северна и Южна Америка (1,2%).

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани