Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според Йенс Столтенберг помощта на САЩ за Украйна не е закъсняла прекалено много

[post-views]
Столтенберг потвърди, че Зеленски е поканен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

„Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие“, каза тази вечер Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.

„Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите… Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си“, подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

„Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата“, каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието „Политико“, в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на „Политико“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани