Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания ще обяви „Терорграм колектива“ за терористична организация

[post-views]
Джеймс Клевърли.

Великобритания ще обяви „Терорграм колектива“ за терористична организация, с което участието или промотирането на групата ще стане престъпление, предаде Ройтерс.

Според вътрешното министерство на страната организацията е крайнодясна онлайн мрежа, съставена от неонацисти, които създават и разпространяват насилствена пропаганда срещу етническите и религиозни малцинства.

“Терорграм колектива“ разпространява противна пропаганда и цели да радикализира младите хора към извършване на отвратителни терористични актове“, каза вътрешният министър Джеймс Клевърли в изявление.

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация, с което влиза в същата категория с групи като „Хамас“ и ИДИЛ.

Въпреки че заплахата от ислямистки тероризъм остават сериозна за Великобритания, заплахата от крайнодясната радикализация на младите хора расте и еволюира, казват от министерството.

Вътрешното министерство добави, че младежът, който застреля двама души пред известен гей бар в словашката столица Братислава през 2022 г., посочи „Терорграм“ в „манифеста“ си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани