Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висши служители на ООН призоваха Великобритания да преразгледа плановете си за депортиране на мигранти в Руанда

[post-views]
ООН започна разследване на първото убийство на чуждестранен служител при удар в Рафах

Двама висши служители на ООН призоваха Великобритания да преразгледа плановете си за депортиране на хора, търсещи убежище, в Руанда и предупредиха, че стъпката може да навреди на защитата на човешките права и на бежанците, предаде Ройтерс.

В общо изявление върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк  призоваха Великобритания вместо това да вземе практически мерки за справяне с потоците от нелегални мигранти и бежанци. 

„Новото законодателство бележи още една стъпка встрани от дългогодишната британска традиция да дава подслон на хора в нужда – в нарушение на Конвенцията за бежанците“, каза Гранди.

Тюрк, който и преди това разкритикува плана, подчерта, че законодателството „сериозно ще възпрепятства върховенството на закона във Великобритания и ще установи опасен прецедент в глобален мащаб“.

Британският премиер Риши Сунак вчера обеща депортирането в Руанда на хора, потърсили убежище във Великобритания, да започне след 10 до 12 седмици, след като Горната камара на парламента одобри законопроект, отлаган със седмици заради опитите да бъде спрян планът.

Други страни също обмислят сериозни мерки, за да спрат нелегалната миграция, което включва и плановете на Италия да изгради приемни лагери в Албания за хиляди мигранти, пристигащи по море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани