Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган призова Армения да изработи пътна карта за нормализиране на отношенията с Турция

[post-views]
Ердоган призова Армения да изработи пътна карта за нормализиране на отношенията с Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова арменските власти да се ръководят от съществуващите реалности, за да изработят пътна карта за нормализиране на отношенията с Турция, предават турските медии.

В момента в региона се установява нов ред. Време е да оставим настрана безпочвените спомени, по-добре е да действаме въз основа на реалностите в настоящия момент. Сега арменският министър-председател Никол Пашинян също осъзнава това. Сега е време да се създадат нови пътни карти на реалистична основа, изтъкна пред журналисти на връщане от Ирак турският държавен глава.

Ердоган подчерта, че „прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги и е необходимо моментът да се използва ефективно“.

Надявам се, че Армения ще избере правилния път и ще започне един нов период, добави турският лидер, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В последно време бяха предприети усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван. На 14 януари 2022 г. се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани