Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах

[post-views]
Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах

Руските мироопазващи сили започнаха изтеглянето си от азербайджанския регион Нагорни Карабах, където бяха разположени след края на войната през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители и на двете страни.

По време на видеоразговор с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди информацията за изтеглянето на силите, но не даде повече подробности. Хикмет Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент, също потвърди изтеглянето и заяви, че това е съгласувано и с двете страни.

Хаджиев не каза каква е причината за изтеглянето на силите, но присъствието им изглежда излишно, след като миналата година Азербайджан пое пълен контрол над региона, отбелязва АП. Това сложи край на примирието, сключено с посредничеството на Русия, което наложи разполагането на 2000  войници в части от Нагорни Карабах, които все още бяха под контрола на Армения. Задълженията на войските бяха да се грижат за безопасното преминаване по маршрута от Нагорни Карабах към Армения.

Азербайджан обаче започна да блокира пътя в края на 2022 г., като твърдеше, че арменците го използват за доставки на оръжия и за трафик на полезни изкопаеми, а руските сили не се намесват.

След месеци на все по-тежък недостиг на храна и лекарства в Нагорни Карабах поради блокадата, през септември 2023 г. Азербайджан започна атака, която принуди арменските власти в Нагорни Карабах да капитулират след един ден преговори с посредничеството на руските сили.

След като Азербайджан си възвърна пълния контрол над региона с население от около 120 000 души, над 100 000 от етническите арменци в региона избягаха, въпреки че Азербайджан заяви, че те са добре дошли да останат, и обеща, че човешките им права ще бъдат гарантирани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани