Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и САЩ са започнали да работят по споразумение в сферата на сигурността, каза Зеленски

[post-views]
Зеленски в интервю за АФП: Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес след телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън, че САЩ и Украйна са „започнали да работят по двустранно споразумение в сферата на сигурността“, предаде Франс прес.

„Нашите екипи – на Украйна и САЩ – започнаха да работят по двустранно споразумение за сигурност“, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение, като също така увери, че Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС.

През последните месеци Украйна подписа споразумения за сигурност с няколко европейски държави, включително Франция, Великобритания и Финландия.

Тези споразумения по същество представляват ангажименти на тези държави да продължат да предоставят дългосрочна военна и финансова подкрепа на Украйна за борбата ѝ срещу руска инвазия, посочва АФП.

В събота Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри нова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, която беше блокирана в продължение на месеци поради политически спорове във Вашингтон.

Байдън обеща днес на Володимир Зеленски, че ще изпрати тази помощ „бързо“, след като Конгресът на САЩ я приеме окончателно, за да отговори на „спешните нужди“ на Украйна.

 „Благодарен съм на президента, на неговия екип и на всички членове на Конгреса на САЩ“, каза Зеленски във видеообръщението си, след като по-рано благодари в телефонен разговор на Байдън за „безрезервната му подкрепа“ за Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани