Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна спира консулските услуги за мъже в наборна възраст, които са в чужбина

[post-views]
Украйна спира консулските услуги за мъже в наборна възраст, които са в чужбина

Украйна спира днес консулските услуги за мъже в наборна възраст в чужбина, освен за тези, които се връщат в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти.

Украйна е изправена пред проблем с недостиг на хора на бойното поле срещу Русия, която разполага с повече войници и по-добро оборудване.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в изявление в „Екс“, че е разпоредил тази мярка, за да възвърне, по думите му, справедливото отношение към всички мъже в наборна възраст.

„Ето как стоят нещата сега: мъж в наборна възраст заминава в чужбина, показва на страната си, че не го интересува нейното оцеляване, а после се връща и иска услуги от държавата“, каза той. „Нещата не работят така. Страната ни е във война“, допълва изявлението му.

Кулеба заяви, че министерството на външните работи скоро ще разясни процедурата за получаване на консулски услуги от мъжете във в наборна възраст.

Според базата данни на Евростат към януари 2024 г. около 4,3 милиона украинци са регистрирани в страни от Европейския съюз. От тях около 20% са пълнолетни мъже, което прави около 860 000 души.

Решението на Кулеба изглежда свързано с дебатите за нов закон, който цели да подобри и да ускори начина, по който армията мобилизира цивилни за въоръжените сили. Законът, който влиза в сила следващия месец, ще задължи всички мъже в наборна възраст да осъвременят данните си пред властите, дистанционно или на място, в рамките на 60 дни. Тези документи ще са необходими на мъжете в наборна възраст в чужбина, за да могат да се възползват от консулски услуги.

„Това, че някой е в чужбина, не го освобождава от задълженията към родината“, каза Кулеба.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани