Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция под егидата на НАТО по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция под егидата на НАТО по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани

Министърът на отбраната Атанас Запрянов приветства участниците в третата ежегодна конференция по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани, на която Служба „Военно разузнаване“ беше домакин. Форумът се провежда под егидата на НАТО.

„Предвид агресията на Русия в Украйна, сложната обстановка в Европа се запазва и това е предизвикателство за европейската сигурност като цяло и особено за региона на Западните Балкани, където все още има нерешени въпроси. В тази връзка темите, свързани със сигурността в региона, следва да се обсъждат и дискутират с цел намиране на ефективни мерки за постигане на стабилност“, посочи министър Запрянов. „Темата е заложена в стратегическите документи както на НАТО, така и на Европейския съюз (ЕС)“, каза още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред делегатите, че регионът на Западните Балкани е от стратегическо значение за Алианса и агресията срещу Украйна не води до подобряване на обстановката в областта на сигурността. „Западните Балкани са регион, в който геополитическите и стратегическите интереси се съревновават и са изправени пред сериозни предизвикателства“, каза той. Началникът на отбраната подчерта, че Българската армия с участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ /Althea/ е стабилизиращ фактор за сигурността и мира в региона.

Директорът на службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че операциите на НАТО в Косово КФОР и на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“ са ключов фактор за поддържане на сигурността и стабилността в региона. По думите му този форум е продължение на усилията на ръководителите на държавите от региона за подобряване на диалога и сътрудничеството. И тази година срещата събра експерти в отговор на необходимостта от информационно осигуряване за обстановката в Западните Балкани на висшите военни и държавни органи за вземане на решения в Евроатлантическата зона.

Първата конференция по темата, която се проведе през 2022 г. в България, предизвика безпрецедентен интерес сред военното и цивилното разузнаване и събра голям брой експерти. Събитието допринесе за разбирането на средата за сигурност в района и затвърди темата в степен, в която да бъде включена в Стратегическата концепция на НАТО 2022. Тази година конференцията се проведе на 23 и 24 април в София и събра близо 100 представители на разузнавателни организации на страни-членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и ЕС.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани