Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 20 години един разделен континент отново се обедини, каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола

[post-views]
Роберта Мецола

Преди 20 години един разделен континент отново се обедини, каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя говори на тържествена церемония днес по случай 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз в историята, която се проведе по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург тази седмица.

На 1 май 2004 г. ЕС прие 10 нови държави членки – предимно бивши комунистически страни от Източна Европа: Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Кипър и Малта. Разширяването обаче не спря с тях: през 2007 г. България и Румъния също станаха част от съюза, последвани през 2013 г. от Хърватия – 28-ата държава членка. През 2020 г. Великобритания напусна ЕС, с което броят на страните отново стана 27.

Мецола, която е от Малта – една от държавите, присъединили се към съюза преди 20 години – си припомни как заедно с хиляди други хора е чакала развълнувана вечерта на 30 април 2024 г. на пристанището на столицата Валета да настъпи полунощ. Цяла една страна чакаше с нетърпение, никога няма да забравя това, каза председателката на Европейския парламент.

Мецола подчерта, че един разделен континент отново се е обединил – от север на юг и от запад на изток, от Балтийско до Средиземно море. Тя припомни, че след разширяването от 2004 г. България, Румъния и Хърватия също са станали част от ЕС, а сега Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова чакат своя ред.

„Една мечта стана реалност“, изтъкна председателката на ЕП и добави, че за милиони хора това е означавало нова ера на свобода и благоденствие. 

През последните 20 години ЕС се изправи пред безпрецедентни предизвикателства, но ние устояхме и се справихме заедно, обобщи Мецола. Тя определи съюза като най-добрата гаранция за бъдещето на европейските граждани.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства петото и най-голямо разширяване на ЕС като голям успех. На 1 май 2004 г. един цял континент избухна в овации, си спомни тя и подчерта: тези обещания за свобода и благоденствие се сбъднаха.

Присъединяването на осем бивши комунистически страни свали окончателно Желязната завеса, спуснала се в началото на Студената война, изрази задоволство Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че членството на тези държави в ЕС им е донесло „икономическо чудо“ и спадане на бедността наполовина.

„Вие от своя страна направихте Европа много по-силна“, подчерта председателката на ЕК. Тя отчете ключовата роля на Източна Европа в помощта за Украйна и отварянето на хуманитарен коридор от Кипър към ивицата Газа.

Държавите от Западните Балкани и няколко бивши съветски републики са по-близо до ЕС от всякога, увери Фон дер Лайен.

Председателката на Европейската комисия припомни пророческите думи на своя предшественик на поста по време на петото разширяване Романо Проди, че то няма да е последното. Оттогава три държави също се присъединиха към съюза – България, Румъния и Хърватия, напомни и тя.

Самият Проди каза на церемонията, че най-голямото разширяване на ЕС в историята е променило Европа. Осем от 10-те държави (без Кипър и Малта) бяха от бившата Организация на Варшавския договор, припомни той и изтъкна, че това не е било изнасяне на демокрация, а демократичен пакт, израз на равнопоставеност.

Чудесен символ е, че председателката на Европейската комисия е от най-голямата страна от ЕС – Германия, а председателката на Европейския парламент – от най-малката, Малта, отбеляза бившият премиер на Италия. „Така работи Европа“, каза в заключение Проди.

На церемонията присъстваха лидерите на 10-те страни по време на присъединяването. Поканени бяха и младежи от тези държави, родени през май 2004 г. Те разказаха какво означава за тях ЕС и какво е значението му за техния живот – че са част от обединена Европа, а не от малки страни, и че имат свобода да пътуват и учат навсякъде в съюза.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани