Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японската сонда SLIM преживя третата си лунна нощ

[post-views]
Японската сонда SLIM преживя третата си лунна нощ

Много по-устойчива от очакваното, японската сонда SLIM, която кацна на Луната в края на януари, е преживяла третата си лунна нощ, която продължава около две земни седмици, съобщи японската космическа агенция Jaxa, предаде АФП.

Космическата агенция отново е успяла да установи контакт със сондата и публикува нова снимка на лунната повърхност, направена от апарата в X.

„SLIM е запазил основните си функции“, заяви Jaxa, която първоначално предупреди, че този малък модул не е проектиран да издържа на много ниските температури (до -130 С°) в лунните нощи.

„Ще продължим да следим внимателно състоянието на SLIM и да проверяваме кои от частите му е най-вероятно да се влошат“ в зависимост от деня и нощта на Луната, допълни агенцията.

Със SLIM, който се приземи с висока степен на точност на Луната, Япония стана петата страна в света, успяла да осъществи лунно кацане, след САЩ, СССР, Китай и Индия.

Предполага се, че тази сонда ще анализира скалите на повърхността на Луната от нейната „мантия“ – вътрешната ѝ структура, която все още е слабо проучена.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани