Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов и генерал Джеймс Б. Хекер обсъдиха усилването на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов и генерал Джеймс Б. Хекер обсъдиха усилването на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 25 април, с командващия на Съюзното военновъздушно командване на НАТО и командир на Военновъздушното командване на САЩ за Европа и Африка генерал Джеймс Б. Хекер, който е на официално посещение у нас.

Във връзка с агресията на Русия над Украйна беше обсъден въпросът за ситуацията над въздушното пространство на Черно море и необходимостта от засилването на усилията на НАТО за усилване на интегрираната противовъздушна система на Алианса. Обсъдени бяха и поуките от войната в Украйна, които потвърдиха правилността на определените приоритети в развитието на способностите на Българската армия за придобиването на системи за ПВО и радиоелектронна борба (РЕБ), както и на антидрон системи.

Адмирал Ефтимов подчерта важността на придобиването на самолет като F-16 блок 70, който значително усилва отбранителните способности на България и позволява пълното интегриране на българските ВВС в структурите на НАТО. Той благодари за оказаната подкрепа от страна на генерал Хекер и подчинената на командването база „Авиано“ за оптимизирането на подготовката на състава и за постигането на изискванията на инфраструктурните подобрения на Трета авиобаза.

Началникът на отбраната увери госта, че българската страна взема всички възможни мерки за изпълнението на необходимите инфраструктурни изисквания преди пристигането на новите самолети. Обсъдени бяха също и конкретни въпроси по изпълнението на договорите за придобиването на новия тип самолет, подготовката на пилотите и инженерно-техническия състав и спазването на времевите графици, както те са заложени.

Началникът на отбраната посочи, че към настоящия момент дежурството по охрана на въздушното пространство се носи от българските ВВС и те провеждат планирани тренировки и съвместни учения в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО по линия на мерките за усилена бдителност на Алианса. По този начин българските ВВС повишават своята оперативна съвместимост и бойни способности.

В рамките на посещението си в България генерал Джеймс Б. Хекер проведе среща и с командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и посети Трета авиобаза.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани