Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В резолюция на ЕП евродепутатите призоваха за твърд отговор срещу руската намеса

[post-views]
В резолюция на ЕП евродепутатите призоваха за твърд отговор срещу руската намеса

Европейският парламент прие днес с 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържал се“ резолюция, в която призова политическото ръководство в ЕС и държавите членки да противодействат незабавно и енергично на руската намеса, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

В документа евродепутатите категорично осъдиха разкритите неотдавна и подкрепяни от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси и заявиха, че всяка подобна тактика трябва да има последствия. Парламентът изрази възмущение от достоверните съобщения, че членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда, и че някои от тях са участвали в дейностите на проруската медия „Гласът на Европа“, докато Русия води незаконна агресивна война срещу Украйна, съобщи пресслужбата на законодателния орган.

Евродепутатите призоваха лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса не само в институциите на ЕС, но и в целия Съюз, с необходимото усещане за неотложност и решителност предвид наближаващите европейски избори на 6-9 юни 2024 г.

Същевременно ЕП изрази безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. В прессъобщението се посочва, че законодателният орган изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа, предаде пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите изразиха и силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната.

Позовавайки се на предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, членовете на ЕП изразиха притеснения от неотдавнашния разпит от ФБР на водещия член на ЕП от „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Кра, поради подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април 2024 г. на парламентарния му сътрудник по обвинения за шпионаж за Китай. Парламентът призова „Алтернатива за Германия“ незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл и публично да оповести целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от свързани с Кремъл източници, предадоха от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите заявиха, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании. Те подчертаха, че отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен, само ако се основава на хоризонтален, цялостен и дългосрочен политически подход, осъществен съвместно от ЕС и неговите държави членки.

За да се засили собствената защита на Парламента, в резолюцията се предлага укрепване на неговата култура на вътрешна сигурност, включително задълбочени вътрешни разследвания за оценка на възможни случаи на външна намеса и пълното прилагане на неговата рамка за вътрешни санкции. Членовете на ЕП също така поискаха задължително обучение по въпросите на сигурността за членовете на ЕП и служителите, подходящо разрешение за достъп до класифицирана информация и засилени проверки на персонала, гласи прессъобщението на законодателния орган.

Резолюцията призова Съвета на ЕС да включи в предстоящия 14-и пакет от санкции срещу Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС. Членовете на ЕП поискаха те да отразяват санкциите, приети от чешкото правителство срещу „Гласът на Европа“, и срещу украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия близък сътрудник Артьом Марчевски. Те също изразиха съжаление относно способността на „Гласът на Европа“ да възобнови операциите си от Казахстан и призоваха държавите членки на ЕС да гарантират, че медията няма да бъде достъпна на територията на ЕС, заключва пресслужбата на ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани