Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йеменските хуси заявиха, че са атакували американски и израелски кораби

[post-views]
Ракета на хусите порази петролен танкер край Йемен

Бойци на хусите в Йемен са атакували два американски и един израелски кораб, съобщи военният говорител на групировката, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е първата подобна атака от повече от две седмици.

Групировката, която е съюзник на Иран, заяви, че е атакувала американския кораб „Маерск Йорктаун“, американски разрушител в Аденския залив и израелския кораб „Веракрус“ в Индийския океан, заяви говорителят Яхия Сареа в телевизионно обръщение. Йеменските хуси нападат кораби в района на Червено море от ноември насам, в рамките на кампания, която според тях е проява на солидарност с палестинците, воюващи срещу Израел в Газа. „Йеменските въоръжени сили потвърждават, че ще продължат да възпрепятстват израелското корабоплаване или всяко корабоплаване, насочено към пристанищата на окупираната Палестина в Червено и Арабско море, както и в Индийския океан“, заяви Сареа.

Британската фирма за морска сигурност „Амбри“ заяви по-рано вчера, че е запозната с инцидент югозападно от пристанищния град Аден – район, в който хусите често атакуват кораби, за които смятат, че са свързани с Израел или САЩ. Плавателният съд е съобщил за „експлозия във водата“ на около 133 км (72 морски мили) на изток-югоизток от Джибути, се казва в актуализираните данни.

Нападенията на хусите нарушиха световното корабоплаване през Суецкия канал, принуждавайки фирмите да се пренасочват към по-дълги и по-скъпи пътувания около Южна Африка. В отговор САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хусите в Йемен, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани