Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон заяви, че Европа трябва да укрепи отбраната си

[post-views]
Президентът Макрон: Изпращане на сухопътни войски (в Украйна) не е изключено, ако Москва пробие фронтовите линии и ако Киев го поиска - Франс прес

Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи като войната на Русия в Украйна и е необходимо да промени обхвата на усилията си в сферата на отбраната, заяви днес френският президент Еманюел Макрон в дългоочаквана реч, излагаща визията му за Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Макрон отбеляза, че Европа трябва да създаде Европейска военна академия, която да обучава военнослужещи, а също да укрепи капацитета си в киберсигурността, както и собствената си отбранителна индустрия.

Според френския президент Европа трябва да засили военните си връзки с Великобритания. Той нарече Брекзит една от „безпрецедентните кризи“, които Европа е преживявала през последните години. Това беше „взрив, чиито отрицателни последици, доколкото мога да преценя, са, че днес никой не би посмял да предложи излизане, нито от Европа, нито от еврозоната“, допълни той.

Макрон предупреди, че „има опасност Европа да умре“. „Основната опасност за европейската сигурност е войната в Украйна, а задължително условие за нашата сигурност е Русия да не спечели войната“, заяви той и добави: „Как можем да изградим свой суверенитет, автономия, ако не поемем отговорността за развитието на наша собствена европейска отбранителна промишленост“.

„Европа трябва да покаже, че в никакъв случай не е васал на САЩ и знае също как да разговаря с всички други региони по света“, каза френският президент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани