Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зарази, ваксинация и дезинформация

[post-views]
Зарази, ваксинация и дезинформация

Първо беше COVID-ът, сега дойде коклюшът. Превенцията срещу тези болести е една и съща – ваксинация. Но средностатистическият българин не ще да се ваксинира. Затова страната ни бе на първо място в Европа по смъртност от COVID-19, а сега две бебета в Кюстендил починаха от коклюш. Вярно, те са били в предваксинационна възраст, която е 2 месеца, но са заразени от хората около тях, които са пропуснали имунизацията.

Ракетите, танковете и войниците са ключов елемент от националната сигурност, но не и единствен. Армията ни е особено нужна във времена на голямо международно напрежение, каквото сега предизвиква руската агресия срещу Украйна, но пробойните в общественото здравеопазване клатят устоите на държавността ежедневно. В този смисъл раздухването на антиваксърски настроения е пряк удар срещу националната сигурност. Дезинформационната вълна размива авторитетите, руши респекта към научното познание и експертизата. Така се отваря вратата за всякакви шарлатански теории като тази за чипиранете чрез ваксините. Или пък се подклажда омраза към „изедниците“ от фармацевтичните компании, в резултат на което нашенецът си казва: „Може да умра, но няма да се ваксинирам, за да направя някой фармацевтичен бос милиардер“.

Дезинформацията в сферата на медицината е най-трудно изкоренима, защото тя свири на струната на хорските страхове. И невинаги е целенасочена и направлявана от един център. Срещу нея няма друго противодействие освен постоянното насърчаване и укрепване на здравия разум у хората.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани