Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски: Светът трябва да окаже натиск върху Русия, за да се избегне радиационна катастрофа в Запорожката АЕЦ

[post-views]
Русия отново е минирала зоната около Запорожката АЕЦ, заяви МААЕ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че световната общност трябва да окаже натиск върху Русия да върне Запорожката атомна електроцентрала под пълен украински контрол, за да се избегне радиационна катастрофа в централата, предаде УНИАН.

Зеленски отправи този призив в „Телеграм“ по повод 38-ата годишнина от катастрофата в Чернобилската АЕЦ.

„Радиацията не признава граници и не различава държавни знамена. Чернобилската катастрофа показа на света колко бързо могат да се появят смъртоносни заплахи. Десетки хиляди хора, с цената на здравето и живота си, спряха разрастването на Чернобилската катастрофа и ликвидираха ужасните ѝ последици през 1986 г. и години по-късно“, отбеляза президентът.

В същото време Зеленски припомни, че преди две години Чернобилската АЕЦ е била под руска окупация в продължение на 35 дни. „Руските войници разграбиха лабораториите, плениха охраната и малтретираха персонала, използваха я за разгръщане на по-нататъшни военни операции“, каза Зеленски.

Той добави, че в продължение на 785 дни най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката, е държана като заложник от руски терористи. „И дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да бъде освободена и върната под пълния контрол на Украйна Запорожката АЕЦ, а всички ядрени съоръжения в Украйна да бъдат защитени от руски удари“, подчерта Зеленски.

Според убеждението на украинския държавен глава само това ще гарантира, че светът няма да преживее нови радиационни катастрофи – точно това, което е заплаха във всеки ден от престоя на руските войски в Запорожката АЕЦ.

УНИАН припомня, че на 4 март 2022 г. руснаците завземат Запорожката АЕЦ и сателитния град Енергодар. Оттогава Русия отказва да установи демилитаризирана зона около централата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани