Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуственият интелект ще засегне силно 65 на сто от работните места в Белгия, сочи анализ

[post-views]
Изкуствен интелект

Изкуственият интелект (ИИ) ще засегне силно 65 на сто от работните места в Белгия, сочи оценка на една от големите банки в страната, представена в местни медии. Отбелязва се, че днес 3,3 милиона белгийски служители работят в области, пряко свързани с развитието на ИИ.

Изкуствен интелект
Снимка: Pixabay

Всеки трети работещ в Белгия има положителни очаквания от разгръщането на ИИ за подобряването на икономиката в следващите пет години, но 42 на сто се опасяват, че това би довело до закриването на работни места. Оценката показва, че днес при една трета от работните места (1,6 милиона) внедряването на ИИ ще помогне за увеличаване на производителността, но при 34 на сто (1,7 милиона) може да се наложи пълна автоматизация.

Очаква се най-засегнати да бъдат заетите в администрацията, където вероятно предстоят съкращения, докато ИИ ще може да помогне на ръководителите на дружества, хирурзите и съдиите, без да ги измества. Засега едва 3 на сто от работещите в Белгия се опасяват, че ще бъдат изтласкани от ИИ в следващите пет години, като най-спокойни са хората със свободни професии, сочат данните. Според оценките може да се очаква въвеждането на ИИ да доведе до ръст на икономиката с 0,1-0,5 на сто годишно.

Цитираните специалисти уточняват, че европейското законодателство за ИИ не дава предимства на ЕС пред САЩ. Според тях промените на европейския трудов пазар ще бъдат постепенни и може да се очаква появата на нови професии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани