Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО: Китай трябва да спре да помага на Русия, ако се стреми към добри отношения със Запада

[post-views]
НАТО: Китай трябва да спре да помага на Русия, ако се стреми към добри отношения със Запада

Китай трябва да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна, ако иска да се радва на добри отношения със Запада, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предупреждавайки Пекин с необичайно остри думи, че не може да прави и двете неща, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Берлин ръководителят на западния военен съюз заяви, че помощта на Пекин е жизненоважна за военните усилия на Москва, тъй като той подкрепя руската военна икономика, като споделя високотехнологични продукти като полупроводници.

„Миналата година Русия е внесла от Китай 90% от микроелектрониката, която се използва за производството на ракети, танкове и самолети. Китай също така работи, за да предостави на Русия подобрени сателитни възможности и изображения“, каза Столтенберг.

„Китай казва, че иска добри отношения със Запада. Но в същото време Пекин продължава да подклажда най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война. Той не може да има и двете неща“, предупреди той.

Столтенберг предупреди западните съюзници да не се превръщат в зависими от Китай, както са били от Русия.

„В миналото направихме грешката да станем зависими от руския нефт и газ“, каза той. „Не трябва да повтаряме тази грешка с Китай. Зависимостта от неговите пари, суровини, технологии – зависимостта ни прави уязвими.“

Китай засили търговските и военните си връзки с Русия през последните години, когато САЩ и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни, но най-вече на Москва заради нахлуването в Украйна.

През 2023 г. китайско-руската търговия достигна рекордните 240,1 млрд. долара, което е с 26,3% повече от предходната година, сочат данни на китайските  митници. Китайските доставки за Русия са скочили с 46,9% през 2023 г., докато вносът от Русия е нараснал с 13%.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани