Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон обяви 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

[post-views]
Вашингтон обяви 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви днес нов транш от 6 милиарда долара помощ за Украйна в момент, в който Вашингтон се опита да навакса с доставките за Киев, след като помощта за Украйна в продължение на месеци беше блокирана в Конгреса на САЩ, съобщиха агенциите.

Новият транш е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от един милиард долара за Киев.

Тези две суми са част от помощния пакет в размер на 61 милиарда долара за Киев, който бе окончателно одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън.

Ако помощта от един милиард долара, която бе одобрена в сряда, ще дойде от складовете на американските въоръжени сили, то обявената днес ще бъде предоставена посредством сключването на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че тази помощ ще има нужда от повече време, преди да стигне до бойното поле.

След като подписа в сряда помощния пакет от 61 милиарда долара за Украйна, президентът Байдън обеща бързо да бъдат изпратени много оръжия на Киев.

Съединените щати са основният поддръжник на Киев във военно отношение, но американският Конгрес в продължение на близо година и половина не беше одобрявал голяма помощ за Украйна – основно заради междупартийни противоречия.

Преди тази седмица Вашингтон тази година беше предоставил помощ на Украйна само веднъж – помощ в размер на 300 милиона долара миналия месец, чието даване стана възможно само благодарение на икономии от страна на Пентагона, отбелязва Франс прес.

Одобряването на помощния пакет от Конгреса се превърна в облекчение за украинската армия, която изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси и е изложена на постоянен натиск от страна на руските сили в Източна Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани