Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Елена Телбис – като справедливия пръст на съдебната система

[post-views]
Елена Телбис – като справедливия пръст на съдебната система

Актрисата от сериала на БНТ „Вина” обича роли с позиции, крехка е само на пръв поглед.

Пиесата „Прима фацие” (юридически термин със значение „на пръв поглед”) е заглавието на моноспектакъла на актрисата Елена Телбис, възпитаничка на обичания от публиката режисьор и актьор проф. Ивайло Христов. Главната й героиня вярва в справедливостта на съдебната система и й се посвещава професионално. И играе само по правилата. До момента, когато самата тя я призовава за това. Но на практика в живота нещата винаги са по-сложни… Пиесата прави дебюта си в Сидни, а после и на Бродуей и Уест енд. Самата авторка е работила като адвокат и се е сблъсквала с това, как законът се използва срещу жени, жертва на сексуални престъпления.

Пиесата на австралийския драматург и сценарист Сузи Милър представя търсене от героинята на смисъл в живот без справедливост. И това е предизвикателството пред героинята на Елена Телбис – адвокат Теса Енслър. Пряма, силна, готова смело да говори пред всички млади жени. Но освен смелост да се говори, трябва и смелост да се действа, иначе нищо не се променя, смята самата актриса.

Консултант на спектакъла е актрисата Светлана Янчева, другият авторитет в професионалния път на Елена Телбис.

Пиесата се играе в културен център „Топлоцентрала”, зад НДК.

Теодора Димова е тазгодишният носител на литературната награда „Хеликон” за романа си „Не ви познавам”. Тя получи статуетката си „Орлето на Хеликон” на церемония в една от книжарниците на веригата, тази на ул. „Съборна”. Поетът и журналист Бойко Ламбовски, част от журито”, обяви, че наградата се присъжда заради емоционалното гмуркане на автора в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието със замах и морална смелост. И обобщи, че литературата ни показва какво става в умовете на България през последните години. За 80-годишния си юбилей проф. Кирил Топалов получи почетен знак от „Хеликон”, връчен от създателката на книжарници „Хеликон” Гинка Панайотова.

Концерти

На своя пролетен концерт довечера, на 26 април, кани почитателите си група „Остава” в любимото си място – Sofia Live Club. Музикантите ще представят 6-ия си албум „Кислород” и току-що създаденото пънкарско парче за него – „Тест”.

Време е за истински рок! На 9 май в зала 1 на НДК ще свирят и пеят своите златни парчета от 50-те си години на сцената легендарната група „Фактор”. Всички помнят техния хит „До последен час”. Специални гости ще са музикантите от групите „Сигнал”, „Тангра” и БТР с Наско и Ясен, както и младият рок феномен Тома Здравков – (ТОМА) & band.

Накратко

Феникс, синът на световноизвестния художник на текстил проф. Марин Върбанов и китайската художничка Сун Хуай Куей, източната муза на Пиер Карден, открива изложбата „Пулсации” в галерия „Стубел” на софийската улица „Коста Лулчев” 2В, която е открита до 3 май. Феникс Върбанов рисува на китайска хартия с туш и използва китайски техники. Той казва, че иска да прокара мостове между културата на Изтока и Запада. На името на проф. Върбанов в Китай има Институт за съвременно изкуство по текстил, който самият той създава.

Chaplin Pianissimo

Гвоздеят в програмата на театралното „Варненско лято” (1–15 юни) е мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо” за живота и творчеството на гения на киното Чарли Чаплин, представен през филмовата му музика със специалното участие на сина му Юджийн Чаплин. Преди това спектакълът ще бъде представен в София в зала „България” на 10 юни и на 12 юни – в Античния театър в Пловдив.

В Дома на киното – над 90 български филма срещат зрителя

В навечерието на връчване на наградите на името на родоначалника на българското кино „Васил Гендов” от 1 до 13 май в салона на Дома на киното ще гледаме безплатно над 90 игрални, документални и късометражни филма. А Съюзът на българските филмови дейци ще раздаде наградите на 16 май на церемония в Народния театър. След прожекциите ще има срещи и разговори с актьорите и част от екипа на всеки филм. Пълната програма на прожекциите може да се види на сайта на Дома на киното, а входът за прожекциите е свободен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани