Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС отпуска нова хуманитарна помощ, от 68 милиона евро, за палестинците в Газа

[post-views]
Газа

Европейският съюз обяви днес нова хуманитарна помощ, на стойност 68 милиона евро, за палестинците в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Палестинският анклав е опустошаван вече повече от шест месеца от израелски бомбардировки и сухопътни операции, предприети в отговор на безпрецедентното нападение на палестинското радикално движение „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври миналата година, взело близо 1200 жертви, предимно цивилни. Сега наброяващото около два милиона души мирно население в Газа зависи от хуманитарна помощ, за да оцелее.

„Предвид задълбочаващата се тежка хуманитарна криза в Газа и постоянно нарастващите нужди на място, Европейската комисия увеличава финансирането си за подпомагане на палестинците“, се казва в комюнике на ЕС.

 „С тази подкрепа общата хуманитарна помощ на ЕС за палестинците в нужда в Газа и в целия регион през 2024 г. възлиза на 193 млн. евро“, се посочва в комюникето.

ЕС отбеляза, че новата помощ ще се съсредоточи върху доставките на храна и питейна вода, осигуряване на канализация и подслон, и ще бъде доставена чрез местни партньори.

ООН заяви, че израелската операция е превърнала Газа в „хуманитарен ад“, което буди опасения, че населението там е застрашено от глад.

ЕС и САЩ призоваха Израел да допусне повече помощ в ивицата Газа. Вчера американската армия съобщи, че е започнала да изгражда плаващ кей близо до брега, за да увеличи доставките в Газа.

Според АФП, която се базира на израелски официални данни, при атаката на „Хамас“ срещу Израел са загинали 1170 души, повечето – цивилни. В отговор Израел се зарече да унищожи движението „Хамас“, което управлява Газа от 2007 г.. Израелската армия започна офанзива, която по данни на здравното министерство в палестинската територия е отнела досега живота на 34 356 души, повечето от които – мирни граждани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани