Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва подкрепя идеята за разполагане на ядрени оръжия на НАТО в Полша

[post-views]
Гитанас Науседа

Президентът на Литва Гитанас Науседа подкрепи вчера идеята, изказана от полския му колега Анджей Дуда, в Полша да бъдат разположени ядрени ракети на НАТО за възпиране на Русия, предаде Франс прес.

Двамата президенти обсъдиха въпроси, свързани със сигурността, докато присъстваха на военни учения на НАТО в „коридора Сувалки“ – 65-километрова ивица земя по границата между Полша и Литва, отделяща съюзника на Москва Беларус от силно милитаризирания руски ексклав Калининград.

„Идеята за разполагане на ядрени оръжия не подстрекава към война, нито е заплаха за Русия, това е средство за възпиране“, заяви литовският държавен глава пред медиите.

Полският му колега, консерваторът Дуда, тази седмица предложи на територията на страната му да бъдат разположени ядрени оръжия на НАТО за противодействие на ракетите, разположени от Русия в Калининград и Беларус – идея, която не беше подкрепена от полското либерално правителство, но разгневи Москва.

Вчера Дуда отново защити предложението си.

„По наше мнение цялата територия на НАТО трябва да бъде защитена адекватно, така че е съвсем логично ядрени средства да бъде прехвърлени към източния фланг на Алианса“, каза той.

„Като една от тези държави ние заявихме готовност да приемем тези оръжия“, добави той.

Дуда и Науседа дадоха изявления по време на учения с участието на 1500 натовски войници за упражняване на различни отбранителни сценарии в Сувалкския коридор, смятан за слабо място на Алианса в района.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани