Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мексико криминализира терапиите за промяна на пола

[post-views]
Сушата, горещината и недостигът на вода в Мексико са толкова сериозни, че дори полицията блокира движението в знак на протест

Мексико обяви терапиите за промяна на пола – т. нар. конверсионни терапии – за престъпление. След дългогодишна кампания на активисти на каузата, вчера Сенатът прие законодателна реформа, която предвижда от две до шест години затвор за прилагане на практики, които имат за цел промяна на сексуалната ориентация или половата идентичност на друго лице, предаде ДПА.

Тези, които финансират или налагат такова лечение, също ще подлежат на наказание, обяви Сенатът след гласуването. Най-тежки санкции се предвиждат, ако лечението засяга непълнолетни. Ако са замесени родителите, наказанията ще се определят от съдия.

Терминът „конверсионна терапиа“ се отнася до различни практики за предполагаемо лечение на хомосексуализъм и транссексуалност. Според експерти на ООН и правозащитници тези практики често причиняват тежки физически и психически увреждания на засегнатите. Използваните методи включват принудително лечение, побои, изолация и други форми на посегателство, които активистите приравняват с изтезанията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани