Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

CАЩ създават съвет за безопасното и сигурно използване на ИИ

[post-views]
CАЩ създават съвет за безопасното и сигурно използване на ИИ

Главните изпълнителни директори на OpenAI, Microsoft и Google са сред високопоставените членове на нов федерален съвет, създаден да съветва правителството на САЩ относно „безопасното и сигурно“ развитие на изкуствения интелект.

Новият консултативен съвет ще помага на властите да се борят с нарушенията, свързани с ИИ, които могат да „повлияят на националната или икономическата сигурност, общественото здраве или безопасност“, се казва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност (DHS), публикувано.

Президентът Джо Байдън нареди на секретаря на департамента Алехандро Майоркас да създаде 22-членния съвет.

Майоркас заяви, че макар изкуственият интелект да е трансформиращ инструмент, „той крие реални рискове“.

„Бордът ще помогне на DHS да изпревари развиващите се заплахи, породени от враждебни участници от националната държава, и да укрепи националната ни сигурност“, се казва в изявлението.

ИИ може да бъде използван от неприятелски сили, за да даде възможност за по-мащабни и по-бързи атаки срещу цели като тръбопроводи, железопътни линии и друга критична инфраструктура, се казва в него.

„Изкуственият интелект е най-трансформиращата технология на нашето време и ние трябва да гарантираме, че той се внедрява безопасно и отговорно“, заяви в изявлението главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Сред другите високопоставени членове, назначени в съвета, са главните изпълнителни директори на Adobe, Alphabet, Advanced Micro Devices, Cisco, IBM, Nvidia, Delta Airlines и Northrop Grumman.

В съвета влизат и представители на академичните среди и политици, включително губернаторът на Мериленд.

Съветът ще се събере за първи път в началото на май и ще предостави препоръки за безопасното внедряване на ИИ „в основните услуги, от които американците зависят всеки ден“, се казва в съобщението.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани