Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боксьорите Рами Киуан и Светлана Каменова с европейски титли от първенството в Белград

[post-views]
Боксьорите Рами Киуан и Светлана Каменова с европейски титли от първенството в Белград

Българският бокс достигна огромен успех в навечерието на 100-годишнината си. Националите ни спечелиха 11 медала от които 2 титли, 3 сребра и 6 бронза при мъжете и жените на Европейското първенство, което се проведе  в Белград

Рами Киуан стана носител на Европейската титла. Въпреки всички трудности, които срещна във финалната битка, националът ни покори върха на Стария континент при 75-килограмовите в Белград. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той наложи волята си в кървава битка над руснака Джамбулат Бижамов. Рами показа страхотен характер и въпреки че руснакът му отвори аркада с нечист удар, националът ни обърна развоя на събитията и успя да стане европейски шампион. В категория до 57 килограма Хавиер Ибаниес взе сребърен медал, след като отстъпи с 1:4 гласа на руснака Едуард Савин. По подобен начин се разви и срещата на Радослав Росенов при 60-килограмовите. 6-кратният ни европейски шампион при юношите и младежите, който е на 20 години, отстъпи на Всеволод Шумков в равностойна битка и също взе сребърно отличие.

С бронзови медали при мъжете се поздравиха трима наши национали Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Йордан Морехон. Медалистите спечелиха и парични премии. 15 хиляди долара за злато, 10 хиляди за сребро и 5 хиляди долара за бронз.

При жените Светлана Каменова стана европейска шампионка. Една от най-добрите ни боксьорки чу химна в своя чест, след като ликува в категория до 57 килограма на първенството в Белград. Под наставленията на треньорите Борислав Георгиев и Роман Цветков тя срази рускинята Дария Абрамова и за пръв път в кариерата си стъпи на върха на Стария континент. След по-малко от три месеца Светлана ще боксира и на Олимпийските игри в Париж. В друг финал Златислава Чуканова спечели сребърен медал в категория до 50 килограма отстъпвайки с 1:4 гласа на представителката на Ирландия Шанън Суийни. България завърши с общо 5 медала при жените. С бронзови отличия се поздравиха Севда Асенова, Венелина Поптолева и Аслъхан Мехмедова.

България е в Топ 3 в класирането по медали, както и по брой финалисти в Белград. Пред нас са единствено Русия и домакините от Сърбия. За пръв път в историята страната ни печели 11 медала на едно Европейско първенство. Досега не е имало и друг случай, в който петима българи да боксират на финали.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани