Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай намекна, че може да предприеме ответни действия, след като САЩ приеха нови закони, касаещи Тайван и „ТикТок“

[post-views]
Китай и САЩ постигнаха съгласие да поддържат диалог във връзка с управлението на рисковете при морските спорове

Китай днес намекна, че може да предприеме ответни мерки, след като американският президент Джо Байдън подписа закони за изпращането на нова военна помощ за Тайван и прехвърлянето на собствеността на китайското приложение „ТикТок“, предаде Ройтерс.

Байдън подписа закона за отпускане на пакет от международна военна помощ в сряда, като по-голямата част от отделените финансови средства са предвидени за Украйна и Израел. Другият влязъл в сила закон, който предизвика недоволството на Пекин, изисква китайската компания „Байтденс“ (ByteDance) да прехвърли собствеността си върху социалната мрежа „ТикТок“ в рамките на девет месеца под заплаха от общонационална забрана.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян днес призова Вашингтон да не прилага „свързаните с Китай негативни“ части от законите. „Ако САЩ се придържат упорито към този курс, Китай ще предприеме решителни и твърди действия, за да защити интересите си в областта на сигурността и развитието“, подчерта Лин, без да оповестява допълнителни подробности.

САЩ са най-важният международен партньор и доставчик на оръжия на Тайван, макар и Вашингтон и Тайпе да не са установили официални дипломатически връзки. Китай, който разглежда Тайван като своя територия, многократно призовава САЩ да прекратят оръжейните си доставки, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани