Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко 22-ма души бяха убити при израелски удари срещу Рафах, съобщиха палестински здравни власти

[post-views]
Най-малко 22-ма души бяха убити при израелски удари срещу Рафах, съобщиха палестински здравни власти

Най-малко 22-ма души бяха убити при израелски удари тази нощ срещу град Рафах в Южна Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на палестински здравни власти. Сред убитите има 6 жени и 5 деца, едно от които на 5 години.

От началото на войната Израел редовно подлага Рафах на въздушни атаки и заплашва да изпрати сухопътни войски, твърдейки, че това е последната крепост на „Хамас“ в крайбрежния анклав. Над един милион палестинци избягаха в Рафах, търсейки убежище в града, който се намира на границата с Египет. САЩ и други държави призоваха Израел да не предприема инвазия, за да не се стигне до хуманитарна катастрофа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна днес седмата си дипломатическа мисия в Близкия изток след началото на войната между Израел и „Хамас“ преди повече от 6 месеца.

При посещението си Блинкън ще остане малко повече от ден в Саудитска Арабия, а утре и в сряда ще направи спирка в Йордания и Израел. Визитата му се осъществява на фона на безпокойство, че конфликтът в региона може да се разрасне, както и че някогашните обещаващи перспективи за сближаване между Израел и Саудитска Арабия на практика са в застой. Причината е, че Израел отказва да разгледа едно от основните условия на саудитците за нормализиране на отношенията – създаването на палестинска държава.

Войната между Израел и „Хамас“ започна след безпрецедентното нападение в Южен Израел на 7 октомври, при което бойци на „Хамас“ убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 250 души за заложници. Израел казва, че групировката все още държи в плен около 100 заложници, както и телата на повече от 30.

Повече от 34 000 палестинци бяха убити от началото на войната, като две трети от тях са жени и деца, сочат данни на местни здравни власти.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани