Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Организацията Световна централна кухня възобновява дейността си в ивицата Газа след смъртта на 7 нейни служители при израелски удар

[post-views]
Организацията Световна централна кухня възобновява дейността си в ивицата Газа след смъртта на 7 нейни служители при израелски удар

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови от утре дейността си в ивицата Газа, месец след като седем нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.

Преди да преустанови дейността си, СЦК беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни данни представлява 62% от цялата помощ, предоставена от международни НПО.

Благотворителната организация съобщи, че разполага с 276 камиона, пренасящи почти 8 милиона ястия, които са готови да влязат през граничния пункт Рафах. Освен това тя ще изпрати камиони в Газа от Йордания.

„Хуманитарната ситуация в Газа остава тежка“, заяви главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ерин Гор. „Ние подновяваме операцията си със същата енергия, достойнство и фокус върху изхранването на възможно най-много хора.“

Смъртните случаи от 1 април предизвикаха широко осъждане и искания за обяснение от страна на съюзниците на Израел, включително САЩ. Израел заяви, че разследванията му са установили сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, като уволни двама висши офицери и порица висши командири.

СЦК настоява за независимо разследване.

Шестмесечната война на Израел срещу „Хамас“ в Газа започна след нападението на въоръжената групировка на 7 октомври в южната част на Израел, при което над 250 души бяха отвлечени в Газа, а около 1200 бяха убити.

Според палестинските здравни власти израелската офанзива е отнела живота на повече от 34 000 души и е предизвикала хуманитарна катастрофа за повече от 2 милиона жители на анклава.

„Бяхме принудени да вземем решение: Или да спрем да изхранваме хора по време на една от най-тежките гладни кризи в историята, или да продължим да храним, знаейки, че хуманитарните работници и цивилните граждани са сплашвани и убивани“, каза Гор. „Това са най-трудните разговори и ние взехме предвид всички гледни точки, когато обмисляхме. В крайна сметка решихме, че трябва да продължим да храним хората, продължавайки мисията си да ходим на място, за да осигурим храна на хората в най-трудните за тях времена.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани