Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Парите могат да помогнат за спиране на войната в Украйна, каза полският президент Анджей Дуда

[post-views]
Полският президент внесе законопроект за повишаване на готовността за отбрана

Полският президент каза пред канадска телевизия, че е по-изгодно за американските данъкоплатци да се спре войната в Украйна чрез отпускане на финансова помощ вместо чрез изпращане на американски войски, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Споменавайки срещата си с Доналд Тръмп при скорошното си посещение в САЩ, Анджей Дуда каза в интервю за Си Ти Ви Нюз (CTV News), че разговорите между двамата са били фокусирани върху войната в Украйна и върху американската помощ.

Дуда допълни, че пред всички свой събеседници в САЩ той е говорил за необходимостта да бъде спрян руския империализъм. Той е повдигнал въпроса най-вече пред американските политици.

Запитан относно мнението на Доналд Тръмп за войната в Украйна и поетия ангажимент от САЩ, Дуда каза, че според него бившият президент се е съгласил, че поражението на Русия е и в стратегически интерес на САЩ.

„Ако на украинците не им се предложи помощ, това може да приключи с катастрофа“, каза Дуда, добавяйки, че Русия може да продължи да следва империалистичните си цели и да нападне други страни.

„И тогава ще е нужна американска военна интервенция“, продължи президентът. В такава ситуация „точно както през Първата световна война и Втората световна война, американски и канадски войници ще трябва да дойдат в Европа, да се бият на нашите фронтове и да умират“, каза Дуда.

„Възможно е да се избегне такава ситуация днес чрез финансова помощ“, допълни той.

„А това, което със сигурност е по-изгодно за американския данъкоплатец, е да бъде спряна тази война с пари, вместо да се жертва живота на американските войници“, каза Дуда.

Полският президент също отправи предупреждение във връзка с голямата заплаха от нова руска офанзива. „Това трябва да бъде спряно на всяка цена“, каза Дуда.

След като похвали решението на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да одобри пакет военна помощ на стойност 61 млрд. долара за Украйна, Дуда каза, че американската помощ е „абсолютно нужна“.

„Доволен съм, че това решение беше взето. То е много важно. Щастлив съм, тъй като това означава, че Украйна ще може по-ефективно да се бори срещу руската агресия“, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани