Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша и Литва са готови да помогнат на Украйна за връщането на нейни граждани, подлежащи на военна служба, но как ще стане това на практика

[post-views]
От началото на войната в Украйна при опит да напуснат незаконно страната са загинали около 30 мъже

В средата на този месец украинският президент Володимир Зеленски подписа нов закон, който променя правилата за мобилизация в момент, когато Киев се нуждае от свежи попълнения на фронта, посочва Ройтерс.

Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му в държавен вестник. Той задължава мъжете да обновяват данните си, които предоставят на властите, подпомага финансирането на доброволците и добавя нови наказания за избягване на военна служба. Законът гласи, че мъжете в Украйна на възраст между 25 и 59 години може да бъдат мобилизирани, отбелязва Укринформ. Въпросът е обаче, че към януари 2024 г.  в страните от Европейския съюз живеят около 4,3 милиона украинци, от които около 860 000 са пълнолетни мъже, подлежащи на военна служба, по данни на Евростат. Проблемът за Киев е как да върне тези мъже в Украйна.

Министрите на отбраната на Полша и Литва миналата седмица поеха ангажимент да помогнат на Украйна да репатрира украинските мъже, които са на наборна възраст, но са напуснали страната, за да не бъдат изпратени на бойното поле, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Киев трябва да събере стотици хиляди мъже за армията си, която се бори да удържи настъплението на Русия в Източна Украйна. Броят на доброволците обаче намалява и парламентът прие на 11 април нов закон за разширяване на мобилизацията, като той засяга включително и тези украински мъже, които са в чужбина.

Полша е основното убежище за украинските бежанци и според Евростат и полската централна банка в страната има около 200 000 украински мъже. Варшава е предоставила статут на временна закрила на 950 000 украинци, което е вторият по големина брой бежанци след Германия.

„Украинските граждани имат задължения към държавата си“, заяви миналата сряда министърът на отбраната на Полша Владислав Кошиняк-Камиш. „Отдавна заявяваме, че сме в състояние да помогнем и на украинската страна, за да гарантираме, че тези, които са задължени да отбият военна служба, ще отидат в Украйна“, добави министърът.

Той заяви, че тези украински граждани ще бъдат откарани обратно в Украйна и правото им на престой в Полша няма да бъде подновено. Запитан дали Полша ще се съгласи да ги транспортира обратно в Украйна, той отговори: „Всичко е възможно.“

Съгласно военното положение, въведено от украинските власти през февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабната си инвазия, на повечето мъже на възраст между 18 и 59 години е забранено да напускат Украйна и са задължени да се регистрират в бюрата за набиране на военнослужещи, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Миналия четвъртък Литва заяви, че е готова да предприеме стъпки за връщане на украинците на наборна възраст. Литовският министър на отбраната Лауринас Кашчюнас изключи възможността за депортиране, но заяви, че в координация с Полша могат да бъдат разгледани различни варианти.

„Възможно е (да се ограничат) социалните помощи, разрешителните за работа, издаването на документи, има варианти, които чух и от полската страна“, каза министърът и добави: „Мисля, че това е правилният начин“.

 Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че „пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към родината“.

„Ако някой си мисли, че едни ще се бият далеч на фронта и ще рискуват живота си за страната, а други ще останат в чужбина и ще ползват услугите на държавата, той греши“, каза Кулеба.

По-рано този месец Украйна преустанови предоставянето на консулски услуги за мъже на наборна възраст, живеещи в чужбина, включително в Полша и Литва, което затруднява удължаването на престоя им.

Миналата седмицата украинци в Полша чакаха на опашка с часове, за да получат документите си, но консулските служители не можеха да ги издадат. Украинското правителство обяви правила, според които паспортите на мъжете на наборна възраст могат да се издават само в страната, вместо в чуждестранните дипломатически мисии. В резултат на това мъжете на възраст между 18 и 59 години, живеещи в чужбина, няма да могат да подновят изтичащите си паспорти или да получат нови.

Ограниченията предизвикаха бурна реакция сред украинците в чужбина, като мнозина от тях обвиниха правителството в нарушаване на конституционните и човешките им права.

„По-добре би било да се създадат центрове за обучение в Полша, където да се осигури професионална подготовка за тези, които се страхуват да бъдат изпратени на фронта неподготвени, като пушечно месо! Това би било по-полезно!“, написа един украински гражданин на страницата на посолството си в Полша във „Фейсбук“, припомня британското издание.

В миналото Полша е предлагала да се помогне на Украйна, така че тези, които подлежат на военна служба, да се върнат в страната си, за да изпълнят гражданския си дълг, каза министърът на отбраната Кошиняк-Камиш пред телевизия Полсат.

„Мисля, че много поляци се възмущават, когато виждат млади украински мъже в хотели и кафенета, и чуват колко усилия трябва да положим, за да помогнем на Украйна“, отбеляза той, без да дава подробности в какво точно ще се изразява помощта на Варшава.

Както Полша, така и Литва са силно засегнати от войната в Украйна, но макар властите им да не спират помощта си за Киев, връщането на украинските мъже на наборна възраст в родината им може да се превърне в сериозно предизвикателство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани