Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин не е наредил смъртта на Навални, твърди разузнаването на САЩ

[post-views]
Путин не е наредил смъртта на Навални, твърди разузнаването на САЩ

Служители на американското разузнаване са стигнали до заключението, че руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил смъртта на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални през февруари, предаде Асошиейтед прес, като се позова на служител, запознат със случая.

Макар че американските служители смятат, че Путин в крайна сметка е отговорен за смъртта на Навални, който е живеел при жестоки условия по време на престоя си в затвора, разузнавателната общност на САЩ не е открила неоспорими доказателства, които да показват, че Путин е бил наясно с времето на смъртта на Навални – настъпила скоро преди преизбирането на руския президент – или че директно е наредил това.

Служителят говори при условие за анонимност, за да обсъди деликатния въпрос.

Скоро след смъртта на Навални президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в крайна сметка отговорността е на Путин, но не обвини руския президент, че пряко е наредил това, припомня АП.

Тогава Байдън заяви, че САЩ не знаят какво точно се е случило с Навални, но че „няма съмнение“, че смъртта му „е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили“.

47-годишният Навални, най-известният руски опозиционен политик и най-отявлен враг на Путин, почина на 16 февруари в отдалечена наказателна колония отвъд Полярния кръг, докато излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, които той отхвърли като политически мотивирани.

АП припомня, че вестник „Уолстрийт джърнъл“ пръв съобщи за заключението на американското разузнаване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани