Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрия е домакин на конференция, посветена на автономните оръжейни системи

[post-views]
Австрия

Двудневна международна конференция за автономни оръжейни системи започва днес във Виена, предаде ДПА.

Министерството на външните работи изпрати покани за конференцията на тема „Човечеството на кръстопът: Автономни оръжейни системи и предизвикателството на регулациите“, след като експертните преговори под егидата на ООН в Женева през последните 10 години не успяха да доведат до преговори на дипломатическо равнище.

На форума се очаква се да присъстват представители на около 130 държави, а също на ООН, на неправителствени организации и изследователски институти. Оръжейните системи, които самостоятелно набелязват и поразяват цели с помощта на изкуствен интелект, са в центъра на дискусиите, особено предвид конфликтите в Газа и Украйна.

Израелските въоръжени сили казват, че използват системи, които работят с изкуствен интелект, за да избират цели с висока скорост.

Според информация от медии и дипломатически кръгове Украйна разполага с дронове, които могат да откриват цели с помощта на изкуствен интелект, дори когато са заглушавани с електронни устройства от Русия. Тези технологични разработки водят до все по-автономни оръжия с по-малка човешка намеса. На конференцията във Виена ще се обсъжда доколко е необходим човешкият контрол.

В дневния ред са включени също въпроси като използването на технологиите на изкуствения интелект от терористи и опасностите от надпреварата във въоръжаването със системи с изкуствен интелект.

Ще бъде изготвен доклад до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за следващата сесия на Общото събрание на ООН.

Макар че редица държави заявиха, че са отворени за необвързващ кодекс по въпроса, Русия се обяви против бързото вземане на решение за ограничения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани