Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай намекна, че може да предприеме ответни действия, след като САЩ приеха нови закони, касаещи Тайван и „ТикТок“

[post-views]
Китай намекна, че може да предприеме ответни действия, след като САЩ приеха нови закони, касаещи Тайван и "ТикТок"

Китай днес намекна, че може да предприеме ответни мерки, след като американският президент Джо Байдън подписа закони за изпращането на нова военна помощ за Тайван и прехвърлянето на собствеността на китайското приложение „ТикТок“, предаде Ройтерс.

Байдън подписа закона за отпускане на пакет от международна военна помощ в сряда, като по-голямата част от отделените финансови средства са предвидени за Украйна и Израел. Другият влязъл в сила закон, който предизвика недоволството на Пекин, изисква китайската компания „Байтденс“ (ByteDance) да прехвърли собствеността си върху социалната мрежа „ТикТок“ в рамките на девет месеца под заплаха от общонационална забрана.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян днес призова Вашингтон да не прилага „свързаните с Китай негативни“ части от законите. „Ако САЩ се придържат упорито към този курс, Китай ще предприеме решителни и твърди действия, за да защити интересите си в областта на сигурността и развитието“, подчерта Лин, без да оповестява допълнителни подробности.

САЩ са най-важният международен партньор и доставчик на оръжия на Тайван, макар и Вашингтон и Тайпе да не са установили официални дипломатически връзки. Китай, който разглежда Тайван като своя територия, многократно призовава САЩ да прекратят оръжейните си доставки, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани