Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел ще влезе в Рафах независимо дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, заяви израелският премиер

[post-views]
Битката за Рафах е решаваща за Израел, каза Нетаняху

Израел ще проведе операция срещу „Хамас“ в южния град Рафах в Газа независимо дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

„Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена“, заяви Нетаняху.

Нетаняху заяви, че Израел ще влезе в Рафах, за да унищожи намиращите се там батальони на групировката „със или без споразумение“, отбелязва Асошиейтед прес. Израел и „Хамас“ преговарят за споразумение за прекратяване на огъня, което има за цел да освободи заложниците и да облекчи до известна степен положението на палестинците в обсадения анклав.

Нетаняху обеща да постигне „пълна победа“ във войната и се сблъска с натиска на партньорите си от националистическото управление да започне офанзива в Рафах, който според Израел е последната голяма крепост на „Хамас“.

През последните дни нараснаха надеждите, че страните могат да постигнат споразумение, което да предотврати израелско нахлуване в Рафах, където пребивава над половината от общо 2,3 милиона жители на Газа.

Нетаняху многократно е отхвърлял прекратяването на войната в замяна на освобождаване на заложници и твърди, че настъплението към Рафах е от решаващо значение за унищожаването на бойците след нападението им срещу Израел на 7 октомври, което предизвика конфликта. Правителството му може да бъде подложено на критики, ако той се съгласи на сключване на сделка, тъй като членове на кабинета твърдо поискаха атака срещу  Рафах.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани