Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия и Франция подписаха писмо за намерения за насърчаване на европейската отбранителна промишленост

[post-views]
Италия и Франция подписаха писмо за намерения за насърчаване на европейската отбранителна промишленост

Италия и Франция снощи подписаха писмо за намерение за създаване на съвместен индустриален център за сухопътна отбрана, в който да участват компании от двете страни, се казва в изявление на италианското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

С писмото двете страни се стремят да стимулират европейската отбранителна промишленост.

Съобщението дойде след среща на средиземноморския остров Корсика между министрите на отбраната Гуидо Крозето и Себастиан Льокорню, които обсъдиха и ситуациите в Близкия изток и в Украйна.

„От решаващо значение е да се обединят всички най-добри европейски технологии и да се направят все по-силни центрове, защото ще се нуждаем от значителни инвестиции, за да бъдем в крак с технологичното развитие“, заяви Крозето.

В изявлението на неговата канцелария се казва, че програмата ще има за цел да „засили индустриалното сътрудничество и отбранителните способности на Европа чрез съвместно разработване на нови сухопътни платформи“.

Планът ще допълни други инициативи за сътрудничество, в които участват френски и италиански компании.

Основният италиански отбранителен конгломерат Leonardo LDOF.MI вече се е обединил с френската Thales TCFP.PA чрез две отделни съвместни предприятия – компанията за сателитни услуги Telespazio и производителя на космически продукти Thales Alenia Space, посочва Ройтерс.

„Стратегическият алианс ще даде възможност за осъществяване на съвместни програми между европейските нации чрез укрепване на промишлените бази и разработване на бъдещото поколение платформи“, се казва в италианското изявление, споменавайки планираното разработване на танк от следващо поколение, известен като Основна сухопътна бойна система (ОСБС/MGCS).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани