Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и извънредният и пълномощен посланик на Албания Н.Пр. Инид Мило обсъдиха сътрудничеството в отбраната

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и извънредният и пълномощен посланик на Албания Н.Пр. Инид Мило обсъдиха сътрудничеството в отбраната

Двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н.Пр. Инид Мило – извънреден и пълномощен посланик на Албания, на среща днес, 30 април, в Министерството на отбраната.

По време на срещата министър Запрянов посочи, че оценява високо приноса на Албания в Многонационалната бойна група на НАТО и изтъкна важността на сътрудничеството и съвместната подготовка за запазване на единството в Алианса.

Сред темите на разговор бяха проектите за регионална свързаност и завършването на коридор VIII като предпоставка за подобряване на военната мобилност и усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и предизвикателствата, свързани с войната в Украйна и ситуацията в Близкия Изток.

Министър Запрянов подчерта приноса на България към сигурността на Западните Балкани, участието на български военнослужещи в операцията на НАТО в Косово и в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея“. Той изтъкна постигнатия напредък и развитието в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) и многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Н.Пр. Инид Мило изказа благодарност за последователната подкрепа, която България оказва на Албания по европейския път на страната. Посланикът каза още, че оценява високо приноса на страната ни към колективната отбрана в НАТО, както и за гарантиране на сигурността в Черно море.

Двамата изразиха готовността си за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната.

На срещата присъстваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ Даниела Григорова и първият секретар в посолството на Албания в България Туршила Сонила.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани