Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестиращи срещу войната между Израел и „Хамас“ студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас

[post-views]
Протестиращи срещу войната между Израел и "Хамас" студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас

Протестиращи и полиция снощи влязоха в кампуса на Тексаския университет в сблъсъци, които доведоха до десетки арести, а Колумбийският университет в Ню Йорк започна да отстранява студенти, предаде Асошиейтед прес.

Според местен адвокат в Тексаския университет в Остин най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред, като някои от тях са били арестувани от полицаи в екипировка за борба с безредици, които обградили около 100 седящи протестиращи и ги влачили или извеждали един по един.

Друга група демонстранти блокирала между сгради полицаи и микробус, пълен с арестувани, което принудило полицаите да използват лютив спрей и шокови гранати, за да разпръснат тълпата.

Късно снощи университетът публикува изявление, в което се казва, че много от протестиращите не са били свързани с учебното заведение и че лагерите са забранени в кампуса. В него също така се твърди, че някои демонстранти са влезли във „физически и вербални сблъсъци“ със служители на университета, което накарало служителите да се обърнат към органите на реда.

Съдбата на арестуваните студенти се превърна в основна част от протестите, като студентите и все повече преподаватели настояват за амнистия на протестиращите, отбелязва АП. Въпросът е дали изключването от висшето учебно заведение, в което следват, и съдебните досиета, ще попречат на студентите в бъдещата им реализация в живота.

Протестът в Тексас и други протести из цялата страна последваха протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк, които все още продължават. Активисти в кампуса на вуза снощи не спазиха крайния срок да напуснат лагера от около 120 палатки.

Въпреки че администрацията на университета не повика полиция, за да изтласка демонстрантите, говорителят на учебното заведение Бен Чанг заяви, че е започнала процедура по изключване на студентите. Той заяви, че макар че университетът уважава правото на студентите на свобода на словото, лагерът пречи на преподаването и подготовката за изпитите за завършване. Университетът заяви, че ще предложи алтернативно място за провеждане на протестите след изпитите и дипломирането.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани