Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ уличиха 5 израелски подразделения в нарушения на човешките права преди началото на войната в Газа

[post-views]
Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Киев, за да покаже солидарността на САЩ с Украйна на фона на руските атаки

САЩ са признали пет подразделения на израелските сили за сигурност за отговорни за груби нарушения на човешките права, което е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили, съобщи Държавният департамент снощи, въпреки че ведомството към момента не е въвело забрана за нито едно от подразделенията да получава американска военна помощ, предаде Ройтерс.

Израел е предприел поправителни действия в случаите на четири от подразделенията в съответствие със законодателството на САЩ, забраняващо военна помощ за подразделения на силите за сигурност, които са извършили такива нарушения и не са били изправени пред съда, заяви пред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Въпросните случаи са се случили извън Газа преди избухването на конфликта между Израел и „Хамас“ през октомври, каза още Пател.

Правозащитни групи твърдят, че са докладвали на Държавния департамент за случаи с участието на израелски подразделения, включително извънсъдебни убийства, изтезания и физическо насилие, повечето от които са били извършени срещу палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Пател отказа да предостави подробности за нарушенията, които американските служители са разгледали, кои подразделения са били замесени или какви мерки за отстраняване на нередностите са били предприети.

„Четири от тези подразделения ефективно са отстранили тези нарушения, което е това, което очакваме от партньорите ни“, каза Пател. В случая с петото подразделение Вашингтон все още не е определил дали е имало достатъчна степен на отстраняване на нарушенията и все още е в процес на обсъждане с Израел, добави той.

Смята се, че петото подразделение е батальонът „Неца Йехуда“ на Израелските сили за отбрана, за който се смята, че е замесен в смъртта на 78-годишния американски гражданин с палестински произход Омар Асад през 2022 година, посочва Ройтерс.

Всичките пет подразделения продължават да отговарят на условията за получаване на военна помощ от САЩ, поясни Пател.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани